Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawa bez słodkości? Nie w święta! Nasz puszysty sernik wielkanocny sprawi, że Twoi goście nie poprzestaną tylko na jednym kawałku. Lekki, aromatyczny, o konsystencji chmurki.
Tortownica o średnicy 26 cm
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 71
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 71
Składniki
Przed przygotowaniem ciasta wyjmij wszystkie składniki z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Oddziel żółtka od białek. W miseczce wymieszaj skrobię ziemniaczaną z mąką pszenną. W misie miksera utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawaj po jednym żółtku. Masa zacznie się robić kremowa.
Zmniejsz obroty miksera na średnie i dodawaj stopniowo ser, a następnie wymieszane mąki. Na tym etapie możesz dodać startą skórę z pomarańczy i aromat dla podkreślenia smaku ciasta. Wymieszaj wszystko do połączenia się składników.
Następnie ubij białka na sztywno ze szczyptą soli i dodaj do masy serowej. Delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką. Masę serową wyłóż do tortownicy i wyrównaj. Piecz sernik 60 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza na programie góra-dół. Wyłącz piekarnik i studź sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Zimny sernik wstaw na parę godzin do lodówki. Przed podaniem, ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub jeśli wolisz polać polewą czekoladową.