Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik jest delikatny,puszysty o nucie masy Kajmakowej,po prostu rozpływa się w ustach.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11950
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 813
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 105
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2861
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11950
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 813
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 105
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2861
Składniki
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, mieszamy, następnie przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem, następnie dodajemy jajko, zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie wałkujemy na wymiary blaszki 25x38 i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem,podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut,funkcja góra-dół. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
Wszystkie składniki na masę serową muszą mieć temp.pokojową. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem przez około 3 minuty,następnie dodajemy stopniowo żółtka i dalej ucieramy. Następnie dodajemy ser,śmietanę, budynie, masę kajmakową, miksujemy krótko do połączenia składników.
Łopatki od miksera dokładnie myjemy i osuszamy ściereczką. Następnie białka ubijamy prawie na sztywno, przestajemy ubijać,gdy piana zaczyna delikatnie gęstnieć, następnie pianę z białek łączymy delikatnie z masą serową.
Masę serową wylewamy na ostudzony kruchy spód,wyrównujemy.Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku w 130 stopniach przez 90 minut, funkcja góra-dół. Piekłam na drugim poziomie od dołu. Po upieczeniu sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez 8 godz,nie otwieramy drzwiczek!
Wystudzony sernik wyjmujemy z blaszki, następnie smarujemy masą kajmakową i dekorujemy orzechami laskowymi. Życzę smacznego.