Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kremowy i lekki jak puch? Jeśli preferujesz drugie rozwiązanie, puszysty sernik z mlekiem w proszku to propozycja idealna dla ciebie! Dosłownie rozpływa się w ustach.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113045
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 763
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 573
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113045
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 763
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 573
Składniki
W rondelku rozpuść masło w śmietance na wolnym ogniu. Odstaw do przestudzenia. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Do utartych żółtek dosyp budyń i mleko w proszku. Połącz z przestudzoną śmietanką i zmiksuj do połączenia składników. Połącz powstałą masę z twarogiem i wymieszaj tak, by była idealnie gładka. Ubij białka i delikatnie połącz z masą serową.
Natłuść tortownicę o średnicy około 26 cm. Przelej do niej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C (środkowy poziom). Piecz około 60-70 minut. Delikatny sernik ma skłonność do przypiekania się z wierzchu. Jeśli nazbyt się zarumieni, przykryj go folią aluminiową (zrób to bardzo szybko, żeby nie wystudzić piekarnika). Przypiekaniu się puszystego sernika z mlekiem w proszku zapobiegnie też wstawienie na dno piekarnika naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą.
Po zakończeniu pieczenia pozostaw sernik w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Gdy sernik wystygnie, możesz przyprószyć go z wierzchu cukrem pudrem. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień po upieczeniu.