Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pychotka z pierniczkami i chałwą- zachwyca !
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2557
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 681
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1504
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13933
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2557
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 681
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1504
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13933
Składniki
Ciasto: Masło, cukry i żółtka ucieramy do białości. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy mleko i dodajemy dżem jabłkowy, mieszamy dokładnie. Z białek ubijamy pianę i na końcu dodajemy do ciasta. Ciasto wykładamy na formę 25/36 i układamy na nim pierniczki dociskając je. Pieczemy do 40 minut w 170 stopniach. Ponczujemy.
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem i mieszamy z żółtkami, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy i pieczemy dwa biszkopty.
Śmietanka: Śmietankę ubijamy pod koniec łączymy z gęstniejącą galaretką agrestową rozpuszczoną w 0,5 szklanki wrzątku. Następnie mieszamy z serkiem. W osobnym naczyniu miksujemy chałwę i na końcu mieszajmy ją ze śmietaną. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w ¾ litra wrzątku i do lekko gęstniejących dodajemy pokrojony drobno winogron. Przełożenie ciasta: Biszkopt- tężejąca galaretka- ciasto- śmietanka- biszkopt.