Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-09-2022
Teraz jest dobry czas aby kupić u Nas w sklepach świeże figi. Zapytacie jak je wykorzystać? Możecie na przykład zrobić pyszne bułeczki z figami z ciasta francuskiego. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do ulubionej kawy lub herbaty ale także jako słodkie drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Po za tym nie potrzebujecie wielu składników i są bardzo proste do przygotowania. Zapraszam
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Przygotowanie jest banalnie proste, pamiętajcie tylko aby przed przystąpieniem do robienia bułeczek wyciągnąć sobie z godzinę wcześniej z lodówki ciasto francuskie aby nabrało pokojowej temperatury. Świeże figi kroimy w dowolne kawałki (nie za duże nie za małe). Następnie przekładamy je do miski. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
Ciasta francuskie rozwijamy na blacie i kroimy każde do 8 równych kawałków. Na 4 z nich układamy figi z cukrem i kolejnymi kawałkami przykrywamy ciasto formując prostokątne bułeczki. Tak przygotowane bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdej z nich robimy dwa delikatne nacięcia nożem. Jajko roztrzepujemy w małej miseczce albo szklance. Następnie tym jajkiem smarujemy nasze bułeczki. Tak przygotowane wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy przez ok. 15 minut lub do momentu gdy ciasto francuskie będzie złotego koloru.
Tak oto powstają bułeczki z figami! Mówiłem, że proste. Smacznego Oczywiście dajcie znać w komentarzach czy smakowało ale tez jakie Wy macie przepisy i pomysłu na wykorzystanie świeżych fig.