Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miałam straszną ochotę na coś słodkiego. Nie chciało mi się uruchamiać piekarnika to zrobiłam ciasto bez pieczenia. Wyszło pyszne.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1289
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5820
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8826
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18436
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1289
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5820
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8826
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18436
Składniki
2/3 mleka zagotować w garnku. W pozostałym mleku wymieszać budynie i cukier. Gdy mleko się zagotuje, wlać do niego budyń i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Gotowy budyń zakryć folią spożywczą ale tak aby folia przylegała do budyniu. Wystudzić. Potem utrzeć masło i dodając porcje budyniu przygotować gładki krem. Galaretkę wymieszać z wodą i wystudzić, zostawić do lekkiego stężenia. Na dnie torownicy o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papier do pieczenia. Na nim rozłożyć jasne herbatniki (tyle aby zakryć dno blachy). Na ciastkach rozsmarować połowę kremu. Na kremie rozłożyć czarne ciastka a na nie rozsmarować dżem. Warstwę dżemu zakryć czarnymi ciastkami. Potem wyłożyć drugą część kremu i znów rozłożyć herbatniki ale już jasne. Na ciastkach rozsypać borówki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc aby ciastka zmiękły.