Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zapraszam na jedno z moich ulubionych ciast-biały lion. Ciasto składa się z pysznego, mięciutkiego biszkopta, warstwy ryżu preparowanego zmieszanego z masą kajmakową, pysznego kremu i orzeszków ziemnych solonych.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 349
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 81
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 77
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 59
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2498
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 349
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 81
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 77
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 59
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2498
Składniki
Na początek przygotujemy bazę kremu. Do miski dajemy 6 łyżek mąki pszennej tortowej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka (białka odkładamy do biszkoptu), 3/4 szkl cukru, 250ml mleka-wszystko mieszamy najlepiej trzepaczką. W garnku gotujemy 750 ml mleka, wcześniej przygotowaną mieszaninę wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. BISZKOPT Białka oddzielamy do żółtek. 7 białek ubijamy na sztywno (5+2 z masy) Dodajemy stopniowo pół szklanki cukru-wszystko miksujemy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy 5 żółtek-miksujemy. Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Dno blaszki 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy do niej ciasto. Pieczemy około 25-30 min w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 2 spody. Pierwszy spód dajemy do blaszki, ponczujemy (składniki na poncz mieszamy) Do miski dajemy 100g ryżu preparowanego i puszkę masy kajmakowej-400g Wszystko mieszamy do połączenia. Ryż musi być pokryty masą kajmakową. Ryż wykładamy na pierwszy spód-wyrównujemy. KREM Do miski dajemy 300g miękkiego masła i ucieramy na puch. Wciąż miksując dodajemy stopniowo po łyżce ostudzony budyń. (zarówno masło jak i budyń muszą być w temp pokojowej) 2/3 powstałego kremu dajemy na ryż, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem biszkoptowym. Ponczujemy i wykładamy resztę kremu, smarujemy górę ciasta, można to zrobić nożem i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi solonymi. Tak przygotowane ciasto dajemy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, wysokie. Na prawdę robi wrażenie, gdy pojawi się na stole. Smakuje rewelacyjnie, połączenie masy kajmakowej, pysznego kremu, solonych orzeszków na prawdę zachwyca.