Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to wspaniałe ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, posmarowanego kwaskowym dżemem porzeczkowym, z kremu chałwowego. Posypane jest pokruszonymi sezamkami i solonymi orzeszkami.
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 15
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 61
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 121
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 15
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 61
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 121
Składniki
Na początek robimy bazę kremu Do garnka dajemy budynie, mąkę pszenną, ziemniaczaną i mleko (nie dajemy do kremu cukru ponieważ chałwa go posłodzi) Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na ogniu, gotujemy mieszając by się nie przypaliło i by nie powstały grudki. Ma nam powstać gesty, gładki budyń-budyń studzimy.
BISZKOPT Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy chwilę do rozpuszczenia cukru. Następnie Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i kakao-wszystko delikatnie mieszamy do połączenia-łyżką lub trzepaczką tak by nie zburzyć puszystości masy Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 20-25 minut. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.
KREM Chałwę rozdrabniamy na małe kawałeczki.Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie wciąż miksując dodajemy ostudzony budyń też w temp pokojowej. Następnie dodajemy pokruszoną chałwę i wszystko miksujemy do połączenia. Powstanie nam gęsty, kremowy krem :) Pierwszy spód nasączamy lekko kawą, smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy drugim spodem, też go nasączamy lekko kawą i smarujemy resztą kremu. Sezamki siekamy nożem na małe, drobne kawałeczki, dodajemy do nic drobno zmielone orzeszki solone i taką mieszanką posypujemy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. I gotowe :) Ciasto jest przepyszne, wszystkie jego składniki idealnie ze sobą współgrają i super smakują. Polecam na każdą okazję :)