Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzy ci się pyszne ciasto na niedzielę? Zachwyci cię trzywarstwowy przysmak – czekoladowe ciasto z kremem kokosowym i aksamitną masą z serka mascarpone.
Forma 22x22 cm
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1846
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3873
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 241
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 168
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 149
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1846
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3873
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 241
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 168
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 149
Składniki
Przygotuj ciasto czekoladowe. Roztop w rondelku masło z cukrem i kakao rozrobionym w niewielkiej ilości mleka. Zagotuj zawartość rondelka, co pewien czas mieszając. Gdy masa nieco zgęstnieje, odstaw ją do przestudzenia.
Zmiksuj masę kakaową z oddzielonymi od białek jaj żółtkami. W osobnym naczyniu ubij białka ze szczypta soli na sztywną pianę.
Przesiej do masy kakaowej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników.
Delikatnie wmieszaj do masy pianę z białek.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 22x22 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Wystudź na kratce.
Przygotuj masę kokosową. Zagotuj w rondelku mleko z masłem i cukrem. Dodaj do gotującej się masy wiórki kokosowe. Gotuj przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, odstaw ją do przestudzenia.
Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Połącz z ekstraktem z wanilii i serkiem mascarpone. Zmiksuj mikserem na niskich obrotach. Jeśli chcesz usztywnić masę, wmieszaj w nią 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącego mleka.
Wyłóż masę kokosową na ciasto i równomiernie ją rozprowadź. Na wierzch wyłóż masę z mascarpone i żółtek. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
Roztop czekoladę w śmietanie kremówce. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Polej tężejącą polewą schłodzone ciasto.