Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Całość smakuje wspaniale, pięknie wgląda.
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7726
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7726
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 173
Składniki
Na początek robimy bazę kremu-mleko, cukier, mąkę , budynie dajemy do garnka, dokładnie mieszamy, gotujemy też mieszając-powstały budyń studzimy do temp pokojowej.
BISZKOPT Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier-miksujemy. Dodajemy żółtka-miksujemy. Na koniec przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia-delikatnie mieszamy najlepiej łyżką. Przekładamy do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 minut. Biszkopt studzimy.
JABŁKA Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, mamy mieć 1,5kg startych jabłek Prażymy je do miękkości- mieszając by się nie przypaliły. Do uprażonych jabłek dodajemy galaretkę cytrynową, mieszamy by się rozpuściła i gorące jabłka wykładamy na biszkopt.
Od razu na gorące jabłka wykładamy podłużne biszkopty. Ciasto odkładamy do wystudzenia, możemy okryć ściereczką
KREM Do miski dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy je na puch. Następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo ostudzony budyń też w temp pokojowej, do kremu dodajemy 3 kopiaste łyżki nutelli lub dowolnego kremu czekoladowego-miksujemy do połączenia-nie długo. Krem wykładamy na studzone ciasto, wyrównujemy.
Została nam ostatnia warstwa czyli pianka straciatella. Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy obieraczką do ziemniaków na grube wiórki. Do miseczki dajemy żelatynę, zalewamy ją gorącą wodą-dokładnie mieszamy i studzimy W tym czasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem-dodajemy wciąż miksując ostudzoną żelatynę. Po dodaniu żelatyny działamy szybko-dodajemy startą czekoladę i dokładnie i energicznie mieszamy trzepaczką.Wykładamy śmietankę na krem, wyrównujemy i możemy jeszcze ciasto posypać startą czekoladą.
Wstawiamy je do lodówki najlepiej na całą noc by wszystkie smaki się przegryzły. Ciasto pięknie się kroi, bardzo ładnie wygląda i na prawdę wspaniale smakuje. Jego warstwy świetnie ze sobą współgrają-polecam i życzę udanych wypieków :)