Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to przepyszny przekładaniec, idealny na każdą okazję. Składa się z kruchych spodów, masy jabłkowej, kremu grysikowego. Górę ciasta wieńczą orzechy.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105466
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 93
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4553
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 31
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105466
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 93
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4553
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 31
Składniki
Na początek polecam zrobić bazę kremu czyli grysik. Do garnka dajemy 10 łyżek kaszy manny, cukier, mleko-mieszamy i gotujemy mieszając by się nie przypaliło. Zagotowujemy, aż grysik lekko zgęstnieje, po wystudzeniu będzie bardziej gęsty
SPODY Do miski dajemy składniki na ciasto-zagniatamy rękami lub robotem z hakiem. Jeśli się klei podsypujemy lekko mąką. Ciasto przekładamy do woreczka i dajemy do lodówki na ok 30 minut W czasie gdy ciasto się chłodzi robimy orzechy. Ok 250g orzechów włoskich siekamy dość grubo. Na patelnię dajemy masło lub margarynę, miód i cukier puder-podgrzewamy na małym ogniu mieszając do połączenia, dodajemy orzechy, mieszamy tak by pokryły się masą z miodu, masła. Nie smażymy i nie rumienimy orzechów. Ściągamy je z ognia i chwilkę studzimy.
Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą wałkujemy, wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy orzechy, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20-25 minut do zrumienienia orzechów. Wyciągamy z blaszki i pieczemy pozostałe dwa spody z pozostałych dwóch części ciasta w tej samej blaszce. One powinny się tylko lekko zarumienić i piec krócej niż ten spód z orzechami czyli ok 15-20 minut Czyli finalnie mamy mieć dwa spody kruche i jeden z orzechami :)
JABŁKA Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach-przekładamy do garnka i prażymy do miękkości Gdy jabłka są uprażone dodajemy do nich galaretkę cytrynową, dokładnie mieszamy (można użyć większej ilości jabłek, ale wtedy też trzeba dać więcej galaretki) Na pierwszy spód ciasta dajemy od razu gorące jabłka, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem.Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.
W tym czasie robimy krem Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na puch następnie wciąż miksując dodajemy grysik też w temp pokojowej Powstanie nam gęsty, pyszny krem. Krem wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim spodem z orzechami dociskamy lekko.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto im dłużej leży w lodówce tym bardziej jest wilgotne i pyszniejsze :)
Rozpływa się w ustach, pięknie się kroi, pięknie wygląda i na prawdę świetnie smakuje.