Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie ciasta lekkie jak chmurka, a przy tym smakujące tak, że trudno oprzeć się pokusie zjedzenia kolejnego kawałka? Na pewno. Zatem mam pysznego pewniaka, który urzeknie Was swoim wyglądem i skradnie kubki smakowe słodyczą. Ciemny biszkopt przełożony masą budyniową, z dużą ilością czekolady, mnóstwo świeżo ubitej śmietanki i złociste wiórki kokosowe. Całość dopełniają plasterki mini batoników z karmelem i orzeszkami arachidowymi, złota posypka cukrową oraz świeże listki mięty. Tak więc dziś przepis na deser, który znika w okamgnieniu.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1421
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12276
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1421
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12276
Składniki
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo wsypywać cukier i miksować do rozpuszczenia. Dodać mąkę, kakao i proszek, krótko z miksować i wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około kwadransa w temperaturze 180 stopni Celsjusza, sprawdzić, czy wbity patyczek jest suchy. Wyciągnąć i upuścić z blaszką na podłogę, co zapobiegnie opadnięciu biszkoptu. Wystudzić, odkleić delikatnie papier i przekroić wzdłuż na 2 części. Pół litra mleka zagotować z 6 łyżkami cukru, w pozostałych 250 ml rozpuścić proszki budyniowe, wlać do gotującego się mleka (stopniowo), mieszać rózgą, by nie było grudek. Gotować do dwóch minut, zdjąć z ognia, wystudzić. Na małej patelni lub w rondelku roztopić czekoladę mleczną z 2 łyżkami mleka, przestudzić. Czekoladę gorzką posiekać nożem. Do garnka z wystudzonym budyniem dodawać stopniowo masło i miksować na niskich obrotach na gładką masę, na koniec dodać roztopioną czekoladę mleczną, kilkoma ruchami miksera połączyć całość.
Wsypać gorzką czekoladę, przemieszać łyżką i wyłożyć na blat biszkoptu. Przykryć drugą częścią. Na suchej patelni teflonowej uprażyć wiórki kokosowe na złoty kolor, wystudzić. W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietankę, pod koniec dodać śmietan - fixy wymieszane z cukrem pudrem, krótko zmiksować do połączenia. Wyłożyć na biszkopt, posypać wiórkami i posypką cukrową.
Batoniki pokroić w poprzek na około milimetrowe plasterki (siedem z każdego), ułożyć dowolnie na cieście. Przybrać listkami świeżej mięty. Schładzać w lodówce przez kilka godzin lub całą noc. Podawać z kawą i delektować się smakiem :-).