Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rabarbarowa pychotka - czyli ciasto śmietankowe z rabarbarem to gratka dla tych, którzy uwielbiają zarówno rabarbar, jak i sernik na zimno. Pokochają je dzieci i dorośli koneserzy deserów.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5249
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 817
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11662
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5249
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 817
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11662
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Składniki na ciasto – mąkę, cukier, sól, żółtka, pokrojone na kawałki masło – umieść w misce. Wyrób ręcznie na jednolitą masę. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i schowaj na 20 minut do lodówki.
Przygotuj tortownicę o średnicy około 24 cm. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1 cm i wyłóż nim tortownicę. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Połóż na nie papier do pieczenia oraz warstwę ziaren grochu lub ryżu (do obciążenia). Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij z ciasta papier wraz z obciążeniem i piecz jeszcze 10 minut.
W rondelku umieść sok jabłkowy, pokrojony w kostkę rabarbar oraz sok z cytryny. Gotuj kilka minut. Następnie zdejmij rondelek z ognia i po chwili wsyp cukier i żelatynę. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw galaretkę do przestudzenia. Mieszaj co pewien czas (nie może stężeć).
Żelatynę do masy serowej rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Śmietanę ubij z cukrem „na sztywno”. Połącz ze sobą serki i delikatnie wymieszaj ze śmietaną. Dodaj przestudzoną żelatynę.
Spód kruchego ciasta pokryj równomiernie warstwą lekko ściętej galaretki rabarbarowej. Wyłóż na nią masę serową. Zachowaj ostrożność, aby warstwy nie zmieszały się ze sobą. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny do - całkowitego stężenia.
Ciasto rabarbarowa pychotka podawaj ozdobione np. bitą śmietaną i listkami mięty.