Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pora na rabarbar, bardzo prosto i szybko jest zrobić takie ciasto, nie chodzi mi o czas wyrastania, tylko czas włożony w nasze przygotowanie a ciasto drożdżowe zapewne każdy lubi.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4557
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 721
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 316
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14630
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4557
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 721
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 316
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14630
Składniki
1. Do miski kruszę drożdże, wsypuję jedną łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru, wlewam lekko podgrzane mleko, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. 2. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, wbijam jajko, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
3. Rabarbar myję, kroję na mniejsze kawałki i razem z migdałami przekładam do blendera. Blenduję 2 minuty, następnie odciskam sok i przekładam do garnka. Dodaję cynamon, cukier trzcinowy, masło oraz skrobię i 5 minut gotuję. 4. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje w kształt prostokąta 30 cm x 40 cm.
5. Na ciasto wykładam masę rabarbarową, rozsmarowuję po całej powierzchni.
6. Ciasto zwijam wzdłuż brzegu w roladę, kroję na 11 równych kawałków i układam w formie do pieczenia wysmarowanej masłem. 7. Piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. 8. Cukier puder wsypuję do rondelka, wyciskam sok z cytryny i gotuję około 5 minut. 9. Lukrem polewam upieczone gorące ciasto.
10. Gotowe. 11. Smacznego.