Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pora na rabarbar, bardzo prosto i szybko jest zrobić takie ciasto, nie chodzi mi o czas wyrastania, tylko czas włożony w nasze przygotowanie a ciasto drożdżowe zapewne każdy lubi.
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 514
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 39
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 66
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 160
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 90
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 112
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 514
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 39
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 66
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 160
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 90
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 112
Składniki
1. Do miski kruszę drożdże, wsypuję jedną łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru, wlewam lekko podgrzane mleko, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. 2. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, wbijam jajko, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
3. Rabarbar myję, kroję na mniejsze kawałki i razem z migdałami przekładam do blendera. Blenduję 2 minuty, następnie odciskam sok i przekładam do garnka. Dodaję cynamon, cukier trzcinowy, masło oraz skrobię i 5 minut gotuję. 4. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje w kształt prostokąta 30 cm x 40 cm.
5. Na ciasto wykładam masę rabarbarową, rozsmarowuję po całej powierzchni.
6. Ciasto zwijam wzdłuż brzegu w roladę, kroję na 11 równych kawałków i układam w formie do pieczenia wysmarowanej masłem. 7. Piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. 8. Cukier puder wsypuję do rondelka, wyciskam sok z cytryny i gotuję około 5 minut. 9. Lukrem polewam upieczone gorące ciasto.
10. Gotowe. 11. Smacznego.