Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowe racuchy, które zrobicie bez dodatku drożdży. Wystarczy połączyć w misce kilka prostych składników, wymieszać ciasto i usmażyć racuchy na rozgrzanej patelni. Podane z ulubionymi owocami, polane czekoladą lub płynnym miodem skradną serce każdego. Idealna propozycja na kolację we dwoje. Sprawdzą się również jako słodki podwieczorek dla dzieci.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2651
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 2911
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2651
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 2911
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną, cukier i sól. Składniki mieszamy.
Do osobnej miski wlewamy kefir, wbijamy dwa jajka i dodajemy olej. Wszystko razem mieszamy do połączenia.
Do mokrych składników dodajemy suche składniki. Wszystko razem mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji ciasta (bez grudek).
Racuchy smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Ciasto wylewamy przy użyciu małej chochelki. Formujemy równe, okrągłe placuszki. Lekko ścięte racuchy przewracamy na drugą stronę i smażymy na złoty kolor.
Gotowe racuchy układamy jeden na drugim. Podajemy z ulubionymi owocami, polane rozpuszczoną czekoladą, syropem klonowym lub miodem. Smacznego!