Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaku tych racuchów w nie da się opisać, trzeba je poprostu zrobić i spróbować. Powiem tylko- NIEBO W GĘBIE
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 14
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 14
Składniki
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru , 1 łyżką mąki i 2 łyżkami mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Mąkę wymieszać z jajkiem, ciepłym /ale nie gorącym/ mlekiem, pozostałym cukrem i solą, a następnie dodać drożdże i wszystko wyrobić dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto powinno być ciągnące, ale nie za gęste.Odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.Im bardziej wyrośnie, tym racuchy będą bardziej puszyste i lekkie.
W niedużym garnku rozgrzać większą ilość oleju i na gorący nakładać łyżeczką ciasto.Racuchy powinny pływać jak pączki. Smażyć bardzo krótko z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby wchłonął się nadmiar tłuszczu.Podczas smażenia tworzą się wypustki, co dodaje racuchom uroku.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem i już są gotowe do jedzenia, ale po wystygnięciu też są pyszne.
Ja latem robię do nich sos z jagód - 1/2l jagód rozgniatam i gotuję na małym ogniu z cukrem i odrobiną wody, a następnie zagęszczam mąką ziemniaczaną.
Życzę SMACZNEGO zajadania!