Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaku tych racuchów w nie da się opisać, trzeba je poprostu zrobić i spróbować. Powiem tylko- NIEBO W GĘBIE
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 265
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1348
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4218
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 265
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1348
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4218
Składniki
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru , 1 łyżką mąki i 2 łyżkami mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Mąkę wymieszać z jajkiem, ciepłym /ale nie gorącym/ mlekiem, pozostałym cukrem i solą, a następnie dodać drożdże i wszystko wyrobić dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto powinno być ciągnące, ale nie za gęste.Odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.Im bardziej wyrośnie, tym racuchy będą bardziej puszyste i lekkie.
W niedużym garnku rozgrzać większą ilość oleju i na gorący nakładać łyżeczką ciasto.Racuchy powinny pływać jak pączki. Smażyć bardzo krótko z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby wchłonął się nadmiar tłuszczu.Podczas smażenia tworzą się wypustki, co dodaje racuchom uroku.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem i już są gotowe do jedzenia, ale po wystygnięciu też są pyszne.
Ja latem robię do nich sos z jagód - 1/2l jagód rozgniatam i gotuję na małym ogniu z cukrem i odrobiną wody, a następnie zagęszczam mąką ziemniaczaną.
Życzę SMACZNEGO zajadania!