Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to najlepszy czas na kuchnię włoską. Tym razem nie chodzi o pesto czy tiramisu, a lekkie ciasto na zimno inspirowane flagą Italii – oryginalny, szpinakowy spód, lekka, malinowa pianka i klasyczna galaretka. To ciasto, w którym nie trzeba pytać, czy zaserwować dokładkę – goście upomną się sami.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 569
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 729
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 220
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 569
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 729
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 220
Składniki
Rozmroź szpinak na sitku. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę, stopniowo dolewaj olej. Odciśnij szpinak z nadmiaru wody i dodaj do masy. Wyłącz mikser i powoli dodawaj (po łyżce) mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste i błyszczące. Wyłóż blachę (35x24 cm) papierem do pieczenia, wylej szpinakowe ciasto i rozprowadź. Upiecz placek w 170°C przez ok. 1 godz. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.
Rozpuść galaretkę w 150 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Ubij zimną śmietaną z cukrem pudrem, następnie dodaj tężejącą galaretkę i zmiksuj do połączenia. Gdy masa śmietanowa zacznie gęstnieć, przelej ją na upieczony, szpinakowy spód. Wstaw do zastygnięcia do lodówki.
W międzyczasie rozpuść 2 galaretki malinowe w 500 ml wrzątku i pozwól ostygnąć. Gdy galaretki zaczną tężeć, przelej je na śmietanową warstwę i wstaw do lodówki do pełnego zastygnięcia. Udekoruj świeżymi malinami.