Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe, delikatne ciasto, które zawsze wychodzi przepysznie.
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3579
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14957
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3579
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14957
Składniki
Marchewki obrać , zetrzeć na tarce o małych otworach. Truskawki umyć , obrać z szypułek , podzielić na 4 części. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, połączyć z mąką i proszkiem , na końcu dodać marchewkę i jeszcze raz wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na połowę. Na jednej połowie ułożyć 1 porcję truskawek.
2 galaretki rozpuścić w 2 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Jedną porcję truskawek zblendować. Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, wymieszać , dodać mus truskawkowy oraz krzepnącą galaretkę , wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Przykryć drugą połową ciasta. Ułożyć 3 porcję truskawek. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Ostatnią porcję truskawek zblendować i wymieszać z krzepnącą galaretką , wyłożyć na ciasto.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając mleko i zrobić kleksy na cieście.
Ciasto schłodzić w lodówce, około 4 godzin, pokroić na porcje.