Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewanż synowej to pyszne ciasto drożdżowe z warstwą wiśni i chrupiącą kruszonką. Świetnie sprawdzi się do tego, by podjąć gości w niedzielne popołudnie lub też zabrać ze sobą na grilla lub piknik. Idealnie smakuje z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych. Przepis jest niesamowicie szybki i prosty, idealny nawet dla osób początkujących w kuchni.
wymiary formy: 30x40 cm
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 623
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4386
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 623
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4386
Składniki
Przygotuj ciasto.W misce utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, miksując dobrze po każdym, a następnie mleko i sól.
Dodaj mąkę, a na końcu drożdże. Całość dobrze wymieszaj, najpierw delikatnie, a następnie hakiem do ciasta drożdżowego.
Odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłym miejscu. Następnie przenieś je do formy do pieczenia o wymiarach 30x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wiśnie odsącz z zalewy i rozłóż je równomiernie na wierzchu.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki utrzyj w misce, do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Równomiernie rozsyp kruszonkę na całym wierzchu ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 35 minut lub do czystego patyczka.
Rewanż synowej wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia w formie. Podawaj na zimno lub na ciepło. Przechowuj je w lodówce. Alternatywnie możesz je też zamrozić.