Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ricciarelli to włoskie ciasteczka pochodzące z regionu Toskanii. Wypiekane są z okazji świąt i zazwyczaj wręczane jako prezent. Charakteryzują się z wierzchu chrupiącą skórką, a wewnątrz zaskakują lekko ciągnącą się konsystencją.
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 890
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38486
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1281
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 890
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38486
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1281
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soku z cytryny i pasty waniliowej.
Do białek dodaj mąkę i cukier puder. Całość, najlepiej za pomocą sylikonowej szpatułki, delikatnie wymieszaj.
Ciasto przykryj z wierzchu i włóż do lodówki na 12 godzin.
Schłodzoną masę wyłóż na stolnicę. Podziel na 2 części. Każdą z nich uformuj w wałek. Za pomocą noża odcinaj ciasteczka. Rozpłaszcz je delikatnie dłonią, nadaj im owalny kształt i obtocz w cukrze pudrze.
Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160 stopniach przez 15-18 minut. Gdy zauważysz, że zaczynają pękać to znak, że należy wyjąć je z pieca.
Gotowe ciasteczka pozostaw na kratce do całkowitego ostudzenia.