Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ricciarelli to włoskie ciasteczka pochodzące z regionu Toskanii. Wypiekane są z okazji świąt i zazwyczaj wręczane jako prezent. Charakteryzują się z wierzchu chrupiącą skórką, a wewnątrz zaskakują lekko ciągnącą się konsystencją.
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 134
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 16
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17320
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 134
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 16
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17320
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soku z cytryny i pasty waniliowej.
Do białek dodaj mąkę i cukier puder. Całość, najlepiej za pomocą sylikonowej szpatułki, delikatnie wymieszaj.
Ciasto przykryj z wierzchu i włóż do lodówki na 12 godzin.
Schłodzoną masę wyłóż na stolnicę. Podziel na 2 części. Każdą z nich uformuj w wałek. Za pomocą noża odcinaj ciasteczka. Rozpłaszcz je delikatnie dłonią, nadaj im owalny kształt i obtocz w cukrze pudrze.
Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160 stopniach przez 15-18 minut. Gdy zauważysz, że zaczynają pękać to znak, że należy wyjąć je z pieca.
Gotowe ciasteczka pozostaw na kratce do całkowitego ostudzenia.