Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podobno najlepsze rogale można kupić w Poznaniu ;) Wierzę na słowo, choć do Wielkopolski mam daleko, dlatego proponuję upiec je sobie w domu :) Rogale z ciasta drożdżowo-półfrancuskiego wypełnione nadzieniem z białego maku to niebanalna propozycja smakowa, na pewno Was zaskoczy! Rogale są dość pracochłonne, ale ich smak rekompensuje wszystko, zapewniam! :)
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 44
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 50
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 44
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 50
Składniki
Mąkę przesiewamy, łączymy z suchymi drożdżami i resztą składników. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę.
Wyciągamy ciasto z lodówki i delikatnie podsypując je mąką wałkujemy na duży prostokąt. Na całości smarujemy pozostałe masło - zostawiamy tylko centymetrowy margines na brzegach ciasta. Chwytamy ciasto za jego górną część i składamy do połowy, następnie dolną część ciasta zawijamy na tę poprzednią część i zlepiamy boki bardzo dokładnie. Tak powstałą "kopertę" wałkujemy, składamy tak jak poprzednio, owijamy w folię i chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyciągamy ciasto z lodówki i znów wałkujemy i składamy - jak poprzednio. Ciasto należy składać 3 razy i chłodzić je za każdym razem w lodówce przez co najmniej 30 minut. Trzykrotnie złożone ciasto owijamy szczelnie folią i przechowujemy w lodówce przez całą noc.
Następnego dnia, 30 minut przed pieczeniem wyciągamy ciasto aby lekko się ogrzało. Mak wraz z orzechami sparzamy wrzątkiem, odcedzamy i mielimy. Masę marcepanową łączymy z cukrem pudrem i wraz ze skórką pomarańczową dodajemy do masy. Całość łączymy ze śmietaną. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać więcej śmietany.
Ciasto wałkujemy na duży prostokąt i dzielimy je wzdłuż na pół. Z tak powstałych prostokątów wycinamy trójkąty o długich bokach. Na każdy trójkąt nakładamy sporo farszu zostawiając pół centymetrowy margines u podstawy trójkąta. Zawijamy rogaliki: zawijamy podstawę trójkąta i nacinamy ją na głębokość 1,5 cm i zawijamy dalej delikatnie wywijając przecięte części na boki. Rogaliki przykrywamy ściereczką i zostawiamy je do wyrośnięcia na 45-60 minut. Tuż przed pieczeniem smarujemy rogaliki rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Pieczemy rogaliki przez 20-25 minut. Studzimy i już zimne dekorujemy np. lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi lub zostawiamy bez dodatków.