Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogale Świętomarcińskie Delikatne ciasto drożdżowo- francuskie wypełnione masą z białego maku oraz dużą ilością bakalii.
Składniki
Przygotowanie: Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Pokruszone drożdże umieszczamy w miseczce, dodajemy cukrier, dwie łyżki przesianej mąki i rozcieramy na gładką masę, aby pozbyć się grudek. Przygotowany zaczyn odstawiamy na parę minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, jajka, zaczyn. Ciasto drożdżowe wyrabiam za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciast, zdecydowanie przyspiesza to przygotowanie. Wyrabiane ręcznie powinno być elastyczne, delikatne i nie powinno kleić się do rąk. Kiedy ciasto jest wyrobione dodajemy roztopione i wystudzone masło, najlepiej partiami. Ciasto ponownie wyrabiamy parę minut. Blat podsypujemy niewielką ilością mąki. Ciasto delikatnie wałkujemy na kształt prostokąta. Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiając 1/3 wolnego tzw. zakładkę. Ciasto składamy na trzy, począwszy od części bez masła - na zakładkę, wałkujemy. Następnie rozwałkowane ciasto ponownie składamy na trzy. Owijamy folią spożywczą, chłodzimy 10/15 minut. Czynności wałkowania i składania powtarzamy 4-5 razy. Ciasto wałkujemy na prostokąt, wycinamy trójkąty. Na każdy kawałek przy podstawie wykładamy masę makową, zawijamy raz i nacinamy w połowie. Ciasto zwijamy w zgrabnego rogala, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Wystudzone rogale lukrujemy i posypujemy migdałami.