Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mięciutkie rogale drożdżowe z nadzieniem jabłkowym. Coś pysznego. Jabłka oczywiście można wymienić na przykład na powidła, czy nutellę. Rogale są miękkie nawet na drugi dzień. Można je też mrozić.
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2425
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2425
Składniki
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do rondelka i dodać cukier. Ilość cukru zależy od słodkości jabłek. Gotować na małym gazie co jakiś czas mieszając. Na początku można delikatnie podlać wodą żeby jabłka nie przywarły do dna garnka, zanim puszczą sok. Gotować tak długo, aż jabłka będą miękkie i się rozpadną, a sok odparuje. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Tak przygotowane jabłka odstawić do wystudzenia.
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól, dodać olej i jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na stolnicę i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła i podzielić na cztery części. Na szerszej stronie wyłożyć nadzienie jabłkowe. Nakładałam po pół łyżki. Następnie zwinąć na kształt rogala.
Gotowe rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko wymieszać z cukrem pudrem. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Posmarować wierzch rogali. Dzięki temu po upieczeniu nie trzeba już rogali lukrować, ani posypywać cukrem pudrem.
Tak przygotowane rogale wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20-25 minut, do zarumienienia. Ściągać z blaszki jak trochę przestygną.