Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Rogale z makiem i bakaliami.
  • Ciasta
  • Przepis na

Rogale z makiem i bakaliami.

15.11.2022 Odsłon: 1518
5.0 (8 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
kuchmariola63
kuchmariola63

Bardzo smaczne rogale zrobione z ciasta półfrancuskiego, z dużą ilością maku, migdałów i orzechów w nadzieniu.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

misa, folia, nóż, pędzel, piekarnik,

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (9)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 17925

> 60 min >60 min
18
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 22704

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 1793

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2314

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 12027

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 263

do 60 min 60 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 17925

> 60 min >60 min
18
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 22704

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 1793

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2314

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 12027

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 263

do 60 min 60 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Rogale z makiem i bakaliami.
Autor:
kuchmariola63
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Składniki na ciasto półfrancuskie (10 dużych rogali):
  • mąka pszenna poznańska typ 500 3,5 szklanki
  • ciepłe mleko 1 szklanka
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 jajko kurze
  • 16 gram cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 250 gram masła
Składniki na masę makową:
  • 250 gram maku
  • olejek migdałowy duży
  • pół szklanki cukru
  • 100 gram orzechów włoskich
  • 100 gram blanszowanych migdałów
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 250 ml śmietanki 30 % tłuszczu
Składniki na lukier:
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • rozdrobnione migdały i orzechy do posypania
Sposób przygotowania:
1

Masa makowa: Do wrzącej wody wsypujemy mak i parzymy w tej temperaturze 10 minut, cały czas mieszamy. Ugotowany mak przecedzamy przez gęste sitko, studzimy. Ostudzony mak przepuszczamy przez sitko serowe 2,5 mm dwa razy, lub rozdrabniamy blenderem. Do garnka wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier, zagotowujemy cały czas mieszając, dodajemy zmielony mak, rozdrobnione orzechy, pokruszone płatki migdałów, skórki pomarańczowe i rodzynki, cały czas wszystko mieszamy, dodajemy olejek migdałowy i nadal mieszamy. Gotową masę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.

2

Ciasto: W małym rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, do drugiego rondelka wlewamy mleko, lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, w mniejszej miseczce rozcieramy drożdże z cukrem żeby się upłynniły. Do mąki wsypujemy szczyptę soli, wlewamy podgrzane mleko, dodajemy roztrzepane jajko, upłynnione drożdże i cukier waniliowy. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, na koniec dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło. Ciasto ma powstać lepiące nie odchodzące od łyżki tak jak w cieście drożdżowym. Wyrobione ciasto w misce owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki żeby wyrosło. Po godzinnym wyrastaniu wyjmujemy z lodówki chłodne wyrośnięte ciasto, dokładnie wyrabiamy na stolnicy, gdy ciasto będzie podlepiać się do stolnicy, podsypujemy go mąką. Rękoma formujemy ciasto na kształt prostokąta i przystępujemy do wałkowania, podsypujemy mąką ciasto i wałek. Wałkujemy z ciasta prostokąt o wymiarach 35 na 15 cm, rozwałkowany z ciasta prostokąt smarujemy miękkim masłem na 2/3 powierzchni zostawiając 1 cm marginesu na zlepianie ciasta, a to dlatego, żeby przy kolejnym wałkowaniu ciasta, nie wypłynęło nam masło. Nie posmarowaną część ciasta nakładamy do połowy nasmarowanego ciasta, drugą nasmarowaną część ciasta nakładamy na złożoną część ciasta. Dokładnie zlepiamy boki ciasta, lekko dociskamy rękoma ciasto i delikatnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt taki jaki był wcześniej, 15 na 30 cm, i ponownie składamy ciasto na 1/3,jak poprzednio. Ciasto owijamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki na 45 minut, Upewnijmy się czy ciasto jest szczelnie zawinięte folią, gdyż garujące ciasto może nam wypłynąć. Po 45 minutach ponownie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je i składamy tak jak wcześniej, zawijamy ponownie w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Taką czynność wykonujemy trzy razy. Po trzecim wałkowaniu chłodzenie powinno trwać 5 godzin, a najlepiej całą noc. Po minimum 5 godzinach wyjmujemy ciasto z lodówki, pamiętajmy by to zrobić 20 minut przed robieniem rogali. Blachę do pieczenia wyściełamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 66 na 34 cm. pamiętajmy o przekładaniu na drugą stronę i podsypywaniu ciasta mąką, tak żeby nie przywierało się do stolnicy. Rozwałkowane ciasto kroimy na trójkąty o wymiarze podstawa 11 cm a wysokość 34 cm, można posłużyć się linijką i zaznaczyć odpowiednie miejsca co nie wątpliwie ułatwi nam wycinanie trójkątów. Przed nałożeniem nadzienia, masę należy troszkę rozgnieść łyżką żeby była elastyczniejsza przy nakładaniu. Rozsmarowujemy masę zostawiając mały margines po brzegach na wszystkich bokach trójkąta, musimy rozsmarować masę równomiernie na każdym trójkącie tak, żeby była ta sama ilość masy. Zaginamy trójkąty na podstawie (około 5 cm), robimy nacięcie w połowie zagiętej podstawy, tak aby na początku zwijania rogala ciasto można było rozszerzyć, zwijamy formułując kształt rogala. Zwinięte rogale układamy na wcześniej przygotowanej blasze z niewielkimi odstępami żeby rogale się nie pozlepiały. Tak poukładane rogale (6 sztuk na blachę) przykrywamy i pozostawiamy na 40 - 50 minut w celu wyrośnięcia lub podwojenia objętości. Przed włożeniem rogali do piekarnika smarujemy rogale roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane rogale pieczemy w piekarniku około 20-30 minut do ładnego zarumienienia się rogali. Przed włożeniem blachy z rogalami piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni. W między czasie gdy pieką się rogale przygotowujemy lukier do polania rogali. Bierzemy 1 szklankę cukru pudru, łyżeczkę mleka w proszku, sok z połowy cytryny i dobrze mieszamy. Lukier powinien być tak jak gęsta śmietana. Upieczone rogale smarujemy lukrem i posypujemy pokruszonymi migdałami, orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczy. Wkładamy drugą blachę z rogalami do piekarnika, pieczemy w takiej samej temperaturze jak wcześniejsze rogale i postępujemy tak samo jak z pierwszymi rogalami. Ostudzone rogale możemy konsumować. Smacznego!!!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki