Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowe rogaliki z francuskiego ciasta z pysznym nadzieniem z białego maku i bakalii w polewie czekoladowej, posypane migdałami i orzechami.
maszynka do mielenia, nóż,
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1284
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4065
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1026
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1284
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4065
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1026
Składniki
Masa makowa: Do wrzącej wody wsypujemy mak i parzymy w tej temperaturze 10 minut, cały czas mieszamy. Ugotowany mak przecedzamy przez gęste sitko, studzimy. Ostudzony mak przepuszczamy przez sitko serowe 2,5 mm dwa razy, lub rozdrabniamy blenderem.
Do garnka wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier, zagotowujemy, cały czas mieszając, dodajemy zmielony mak, rozdrobnione orzechy, pokruszone migdały i skórki pomarańczowe, cały czas wszystko mieszamy, dodajemy olejek migdałowy i nadal mieszamy. Gotową masę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.
Rogaliki: Ciasto francuskie rozwijamy, nożem do pizzy wycinamy trójkąty o podstawie 11 cm. Na wycięte trójkąty układamy makową masę, wyrównujemy i zawijamy rogaliki.
Uformowane rogaliki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Rogaliki pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, do ładnego zarumienienia się rogalików.
Upieczone rogaliki studzimy, a w między czasie robimy polewę z czekolady. W małym rondelku zagotowujemy śmietanę, do gotującej się śmietany dodajemy rozdrobione kawałki czekolady, już nie gotujemy, tylko dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się gładkiej, gęstej polewy. Polewą polewamy rogaliki, pomagamy polewę rozprowadzać silikonowym pędzelkiem. Posmarowane polewą rogaliki posypujemy skruszonymi orzechami i migdałami.
Smacznego!!!