Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy może być coś lepszego niż aromat domowego ciasta wypełniający cały dom? Skuś się na ten przepis na rogaliki bez drożdży i błyskawicznie przygotuj słodką przekąskę do herbaty. Rogaliki możesz nadziać marmoladą, nutellą lub białym serem. My wybraliśmy domowe powidła śliwkowe.
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 6083
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17879
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 2511
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6045
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 6083
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17879
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 2511
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6045
Składniki
Wyjmij wszystkie składniki z lodówki na godzinę przed pracą. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw. W dużej misce zmieszaj kefir, olej oraz jajko i ubij trzepaczką na gładki płyn. Wsyp cukier i cukier waniliowy i ubijaj dalej. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej lub mniej mąki.
Podziel ciasto na kawałki, każdy rozwałkowuj na okrągły placek (o średnicy ok. 35 cm) o grubości 2-3 mm. Ostrym nożem albo nożem do pizzy wytnij równe trójkąty przejeżdżając przez środek ciasta. Na szerszej stronie wyłóż łyżeczkę powideł i zwijaj rogaliki od podstawy trójkąta w stronę ostrego rogu.
Rogaliki ułóż (w niewielkiej odległości) na szerokiej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp cukrem. Możesz też posmarować rozpuszczonym masłem lub posypać mielonym cynamonem. Piecz rogaliki w 180°C przez około 30 minut. Po upieczeniu od razu podawaj.