Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy może być coś lepszego niż aromat domowego ciasta wypełniający cały dom? Skuś się na ten przepis na rogaliki bez drożdży i błyskawicznie przygotuj słodką przekąskę do herbaty. Rogaliki możesz nadziać marmoladą, nutellą lub białym serem. My wybraliśmy domowe powidła śliwkowe.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Składniki
Wyjmij wszystkie składniki z lodówki na godzinę przed pracą. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw. W dużej misce zmieszaj kefir, olej oraz jajko i ubij trzepaczką na gładki płyn. Wsyp cukier i cukier waniliowy i ubijaj dalej. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej lub mniej mąki.
Podziel ciasto na kawałki, każdy rozwałkowuj na okrągły placek (o średnicy ok. 35 cm) o grubości 2-3 mm. Ostrym nożem albo nożem do pizzy wytnij równe trójkąty przejeżdżając przez środek ciasta. Na szerszej stronie wyłóż łyżeczkę powideł i zwijaj rogaliki od podstawy trójkąta w stronę ostrego rogu.
Rogaliki ułóż (w niewielkiej odległości) na szerokiej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp cukrem. Możesz też posmarować rozpuszczonym masłem lub posypać mielonym cynamonem. Piecz rogaliki w 180°C przez około 30 minut. Po upieczeniu od razu podawaj.