Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy może być coś lepszego niż aromat domowego ciasta wypełniający cały dom? Skuś się na ten przepis na rogaliki bez drożdży i błyskawicznie przygotuj słodką przekąskę do herbaty. Rogaliki możesz nadziać marmoladą, nutellą lub białym serem. My wybraliśmy domowe powidła śliwkowe.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22654
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14995
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4769
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44893
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 665
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 734
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22654
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14995
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4769
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44893
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 665
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 734
Składniki
Wyjmij wszystkie składniki z lodówki na godzinę przed pracą. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw. W dużej misce zmieszaj kefir, olej oraz jajko i ubij trzepaczką na gładki płyn. Wsyp cukier i cukier waniliowy i ubijaj dalej. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej lub mniej mąki.
Podziel ciasto na kawałki, każdy rozwałkowuj na okrągły placek (o średnicy ok. 35 cm) o grubości 2-3 mm. Ostrym nożem albo nożem do pizzy wytnij równe trójkąty przejeżdżając przez środek ciasta. Na szerszej stronie wyłóż łyżeczkę powideł i zwijaj rogaliki od podstawy trójkąta w stronę ostrego rogu.
Rogaliki ułóż (w niewielkiej odległości) na szerokiej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp cukrem. Możesz też posmarować rozpuszczonym masłem lub posypać mielonym cynamonem. Piecz rogaliki w 180°C przez około 30 minut. Po upieczeniu od razu podawaj.