Czy może być coś lepszego niż aromat domowego ciasta wypełniający cały dom? Skuś się na ten przepis na rogaliki bez drożdży i błyskawicznie przygotuj słodką przekąskę do herbaty. Rogaliki możesz nadziać marmoladą, nutellą lub białym serem. My wybraliśmy domowe powidła śliwkowe.
Rogaliki bez drożdży
Składniki
- 240 g mąki pszennej
- 200 ml kefiru naturalnego, jogurtu lub maślanki
- 1 jajko
- 50 ml oleju
- 70 g cukru (opcjonalnie plus 2 łyżki do posypania rogalików)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 100 g powideł śliwkowych
- 1 żółtko
Składniki
- 240 g mąki pszennej
- 200 ml kefiru naturalnego, jogurtu lub maślanki
- 1 jajko
- 50 ml oleju
- 70 g cukru (opcjonalnie plus 2 łyżki do posypania rogalików)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 100 g powideł śliwkowych
- 1 żółtko

Etapy przygotowania
Wyjmij wszystkie składniki z lodówki na godzinę przed pracą. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw. W dużej misce zmieszaj kefir, olej oraz jajko i ubij trzepaczką na gładki płyn. Wsyp cukier i cukier waniliowy i ubijaj dalej. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej lub mniej mąki.
Podziel ciasto na kawałki, każdy rozwałkowuj na okrągły placek (o średnicy ok. 35 cm) o grubości 2-3 mm. Ostrym nożem albo nożem do pizzy wytnij równe trójkąty przejeżdżając przez środek ciasta. Na szerszej stronie wyłóż łyżeczkę powideł i zwijaj rogaliki od podstawy trójkąta w stronę ostrego rogu.
Rogaliki ułóż (w niewielkiej odległości) na szerokiej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp cukrem. Możesz też posmarować rozpuszczonym masłem lub posypać mielonym cynamonem. Piecz rogaliki w 180°C przez około 30 minut. Po upieczeniu od razu podawaj.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 131

Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 357

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 381
Ostatnio komentowane przepisy
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 131

Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 357

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 381



Składniki
- 240 g mąki pszennej
- 200 ml kefiru naturalnego, jogurtu lub maślanki
- 1 jajko
- 50 ml oleju
- 70 g cukru (opcjonalnie plus 2 łyżki do posypania rogalików)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 100 g powideł śliwkowych
- 1 żółtko
Wyjmij wszystkie składniki z lodówki na godzinę przed pracą. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw. W dużej misce zmieszaj kefir, olej oraz jajko i ubij trzepaczką na gładki płyn. Wsyp cukier i cukier waniliowy i ubijaj dalej. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej lub mniej mąki.
Podziel ciasto na kawałki, każdy rozwałkowuj na okrągły placek (o średnicy ok. 35 cm) o grubości 2-3 mm. Ostrym nożem albo nożem do pizzy wytnij równe trójkąty przejeżdżając przez środek ciasta. Na szerszej stronie wyłóż łyżeczkę powideł i zwijaj rogaliki od podstawy trójkąta w stronę ostrego rogu.
Rogaliki ułóż (w niewielkiej odległości) na szerokiej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp cukrem. Możesz też posmarować rozpuszczonym masłem lub posypać mielonym cynamonem. Piecz rogaliki w 180°C przez około 30 minut. Po upieczeniu od razu podawaj.
Pyszotka:)