Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie i puszyste rogaliki z orzechowo-czekoladowym nadzieniem. Sprawdzą się jako słodkie śniadanie - ze szklanką mleka będą smakowały idealnie.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9968
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8992
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6370
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9968
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8992
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6370
Składniki
Mleko z masłem i 1 łyżeczką cukru podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Łączymy przygotowany zaczyn z pozostałymi składnikami: mąką, cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.
Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki. Podgrzewamy w kąpieli wodnej. Kiedy zupełnie się rozpuści dodajemy masło orzechowe. Mieszamy, aż masa zupełnie się połączy.
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła, na około 5mm grubości. Dzielimy na 8 trójkątnych części. Na każdym trójkącie układamy około łyżeczkę nadzienia. Zwijamy od podstawy trójkąta, aż po czubek. Boki zawijamy, aby uzyskać rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy poszatkowanymi orzechami. Zostawiamy na kolejne 15 minut.
Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut, aż do zarumienienia. Po pieczeniu studzimy na kratce.