Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powiem, że nie sądziłam by dodanie kaszy jaglanej do ciasta drożdżowego dało taki efekt. Rogaliki są przepyszne, wilgotne, puszyste po prostu idealne.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4544
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29496
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 195
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18992
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 838
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4544
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29496
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 195
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18992
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 838
Składniki
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, gotujemy 400 ml mleka wsypujemy kaszę i gotujemy około 15 minut ciągle mieszając. Pozostałą ilość mleka tj. 100 ml podgrzewamy, do ciepłego dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy, odstawiamy by zaczyn ruszył. Lekko wystudzoną kaszę dodajemy do zaczynu, wbijamy 3 żółtka, dodajemy roztopione masło, resztę cukru oraz mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. Mi mąki poszło 2 i pół szklanki i tak ciasto było klejące. Zostawiamy ciasto pod przykryciem około 20 minut, by podrosło. Następne 100 g masło roztapiamy, dodajemy do niego cukier i cynamon.
Ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na koło o średnicy około 30 cm. Nakładamy jedną czwartą mieszanki z cynamonem na ciasto dokładnie rozprowadzając. Nożem dzielimy ciasto na osiem części, zwijamy rogaliki i wstawiamy do piekarnika na 25 minut, pieczemy w 170 stopniach. Upieczone rogaliki możemy posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny. Z tej porcji wyszło mi 32 rogaliki. SMACZNEGO