Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powiem, że nie sądziłam by dodanie kaszy jaglanej do ciasta drożdżowego dało taki efekt. Rogaliki są przepyszne, wilgotne, puszyste po prostu idealne.
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 1321
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczony...
Odsłon: 46
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 70
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 1321
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczony...
Odsłon: 46
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 70
Składniki
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, gotujemy 400 ml mleka wsypujemy kaszę i gotujemy około 15 minut ciągle mieszając. Pozostałą ilość mleka tj. 100 ml podgrzewamy, do ciepłego dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy, odstawiamy by zaczyn ruszył. Lekko wystudzoną kaszę dodajemy do zaczynu, wbijamy 3 żółtka, dodajemy roztopione masło, resztę cukru oraz mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. Mi mąki poszło 2 i pół szklanki i tak ciasto było klejące. Zostawiamy ciasto pod przykryciem około 20 minut, by podrosło. Następne 100 g masło roztapiamy, dodajemy do niego cukier i cynamon.
Ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na koło o średnicy około 30 cm. Nakładamy jedną czwartą mieszanki z cynamonem na ciasto dokładnie rozprowadzając. Nożem dzielimy ciasto na osiem części, zwijamy rogaliki i wstawiamy do piekarnika na 25 minut, pieczemy w 170 stopniach. Upieczone rogaliki możemy posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny. Z tej porcji wyszło mi 32 rogaliki. SMACZNEGO