Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostały mi dwa białka i chciałam je jakoś wykorzystać. Nie chciałam mrozić, bo mam już zamrożone :) Ostatnio chodziły mi po głowie, rogaliki drożdżowe. Dlatego pomyślałam, że może dodam do rogali. Trochę się bałam, że mogą być twarde, ale gdybym nie spróbowała, to bym nie wiedziała :) Rogaliki miękkie i smaczne. Polecam.
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1047
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7768
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1047
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7768
Składniki
Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka. Dodać cukier i wymieszać. Następnie wsypać mąkę, sól, dodać białka i olej. Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na trzy części. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła. Następnie koło podzielić na 8 trójkątów. U podstawy trójkąta, ułożyć kawałek czekolady, lub wyłożyć łyżeczką dżem. Zawinąć w rogalik.
Gotowe rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 20-25 minut. Ja piekłam 22 minuty.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.