Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z jagodami. Na przegryzkę moją dzisiejszą propozycją są drożdżowo - kruche rogaliki z dżemem jagodowym. Ciasto jest bardzo delikatne, pulchne i rozpływające się w ustach. Mam od lat jeden sprawdzony przepis, którego się trzymam i jest bazą do wielu wypieków, słodkich jak i wytrawnych. Rogaliki możesz przygotować z nadzieniem jakie lubisz, świetnie nada się masa makowa z orzechami lub tradycyjna marmolada.
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 39
Przekąska z ciasta drożdżowego z dodatkiem cebuli, sera żółtego oraz posypane...
Odsłon: 59
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 17
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 30
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 121
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 39
Przekąska z ciasta drożdżowego z dodatkiem cebuli, sera żółtego oraz posypane...
Odsłon: 59
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 17
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 30
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 121
Składniki
Przygotowanie Odrobinę mleka podgrzewamy z łyżką cukru, aż mleko będzie letnie. Dodajemy drożdże i dwie, trzy łyżki mąki. Składniki na zaczyn rozcieramy, pozbywając się grudek. Masło rozpuszczamy w rondlu, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy do misy robota kuchennego lub na stolnicę. Dodajemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki oraz zaczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto drożdżowe wyrabiamy za pomocą haka lub ręcznie przez 10 minut, natomiast przy użyciu robota kuchennego wystarczy połowa tego czasu. Im więcej powietrza wtłoczymy podczas wyrabiania ciasta, tym będzie bardziej delikatniejsze i pulchne po upieczeniu. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto należy odgazować, uderzając pięścią. Przekładamy je na stolnicę lub blat, oprószony mąką. Ponownie zagniatamy przez chwilę i dzielimy na cztery części. Z każdej części wałkujemy placek o średnicy 25-30 cm, im cieniej i większy placek tym lepiej, bo więcej zawinięć uzyskamy przy rolowaniu rogala. Rozwałkowany placek dzielimy na osiem trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta wykładamy po łyżeczce dżemu i zwijamy ku wierzchołkowi, formując boki rogala. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia z zachowaniem niewielkiego odstępu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy przez 10-20 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy na kratce, oprószamy cukrem pudrem.