Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z musem jabłkowym to kusząca propozycja na słodką chwilę w ciągu dnia. Delikatne, kruche ciasto skrywa domowy mus jabłkowy ze szczyptą cynamonu. Rogaliki najlepiej smakują jesienią, koniecznie z dużym kubkiem gorącej herbaty lub filiżanką ulubionej kawy.
Polecam.
Odsłon: 281
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 370
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 940
Polecam.
Odsłon: 281
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 370
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 940
Składniki
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę lub nieregularne plasterki. Przełóż owoce do garnka, zalej ok. 80 ml wody i zasyp cukrem. Podgrzewaj, aby cukier się rozpuścił (mieszając od czasu do czasu), a następnie gotuj, aż sok z musu odparuje, a jabłka się rozpadną. Na koniec dodaj cynamon i wymieszaj.
Przejdź do przygotowania ciasta. Na stolnicę wysyp przesianą mąkę, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, otartą z cytryny skórkę, posiekane masło, a na koniec śmietanę lub jogurt. Zagnieć gładkie ciasto, uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 60 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjmij zimne ciasto i podziel na cztery części. Każdą z nich cienko rozwałkuj na kształt koła. Za pomocą ostrego noża przetnij ciasto, aby powstały trójkąty. Na każdy trójkąt wyłóż porcję musu i zwijaj rogaliki zaczynając od podstawy. Końce ciastek zagnij do środka, aby utworzyły zgrabne rogaliki. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Ułóż ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 190°C na około 20 minut. Przed podaniem rogaliki z musem jabłkowym możesz oprószyć cukrem pudrem.