Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki ziemniaczane to niezawodny pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy do ciasta drożdżowego dodać porcję ziemniaków, które zostały Wam po obiedzie. Dzięki temu rogaliki pozostaną dłużej świeże i puszyste. Do nadziania możecie wykorzystać marmoladę, powidła lub krem czekoladowy.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 131
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 131
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Do miski pokrusz świeże drożdże. Dodaj cukier, ciepłe mleko i dwie łyżki mąki. Składniki wymieszaj i odstaw na około 10 minut do wyrośnięcia.
Masło roztop w kuchence mikrofalowej lub w rondelku na kuchence. Gorące masło odstaw do przestudzenia.
Ugotowane, przestudzone ziemniaki przepuść przez praskę.
Pozostałą część mąki przesiej do dużej miski. Dodaj żółtka, wyrośnięty zaczyn, przestudzone masło i ziemniaki. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Następnie podziel je na dwie równe części. Każdą część ciasta rozwałkuj na kształt koła. Za pomocą noża przetnij każdy placek na pół, każdą część jeszcze raz na pół i każdą ćwiartkę na kolejne dwie połówki. Na półokrągłe podstawy trójkątów wyłóż po łyżeczce nadzienia. Zwijaj rogaliki zaczynając od podstawy, kierując się w stronę wierzchołka.
Rogaliki ziemniaczane przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
W miseczce rozbełtaj białka. Rogaliki posmaruj rozmąconym białkiem przy pomocy pędzelka.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Rogaliki odstaw na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Rogaliki ziemniaczane piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do zrumienienia).