Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porcja słodkości idealna na zbliżający się weekend. Deser bardzo słodki, ale to nic, raz na jakiś czas można sobie pozwolić.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 336
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1220
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 336
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1220
Składniki
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a po jego rozpuszczeniu żółtka. Do masy dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy łopatką do połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25x30 cm. Równomiernie rozprowadzamy i pieczemy 10 minut w 170 stopniach. Upieczone ciasto wykładamy na wilgotną ściereczkę, delikatnie odrywamy papier do pieczenia i przykrywamy drugą wilgotną ściereczką. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem: Orzechy umieszczamy w misce, masło rozpuszczamy w rondlu, a następnie zalewamy nim orzechy. Ucieramy do czasu, aż masa będzie zimna. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy śmietankę i mleko w proszku. Na koniec wlewamy miód i jeszcze chwilę ucieramy. Tak przygotowanym kremem smarujemy wystudzony biszkopt i delikatnie zwijamy w roladę. Polewa: Czekoladę mleczną rozpuszczamy razem ze śmietanką. Polewą smarujemy roladę, na środek wykładamy posiekane orzechy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy i robimy nią wzorek na wierzchu. Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.