Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotuj tę roladę bezową, gdy potrzebujesz poczęstować swoich gości imponującym deserem – lekka beza, śmietanowy krem i świeże maliny to gwarancja udanego przyjęcia.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 315
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1439
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 477
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1190
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 315
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1439
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 477
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1190
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 160°C, przygotuj dużą blaszkę (może być czarna blacha z piekarnika lub blaszka 35 x 25 cm) i wyłóż papierem do pieczenia.
Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Wlej białka do dużej miski, a z żółtek możesz przygotować domowy majonez. Włącz mikser i ubij białka na sztywną pianę, w międzyczasie dosypując cukier. Gdy piana będzie już sztywna, dolej ocet, ekstrakt waniliowy oraz mąkę kukurydzianą i chwilę miksuj. Przygotowaną bezę rozłóż równomiernie na blasze i piecz w piekarniku przez 15-18 minut, aż pianka się lekko zarumieni.
W międzyczasie umyj i osusz maliny lub inne owoce. Po upieczeniu bezy wyjmij ją z piekarnika i zostaw do wystygnięcia na kratce. Schłodzoną w lodówce śmietankę ubij mikserem na wysokich obrotach, dodając łyżkę cukru pudru.
Leżącą na papierze do pieczenia bezę posmaruj kremem śmietanowym i posyp malinami – możesz zostawić dwie łyżki bitej śmietany oraz kilka malin do dekoracji.
Powoli zacznij zawijać bezę do środka. Musisz wyczuć właściwy sposób, by zawijać roladę, lecz nie za mocno, by beza nie pękła. Uważaj, by nie zawinąć papieru do środka bezy. Gotowe ciasto przełóż do lodówki do porządnego schłodzenia. Pozostałą śmietanę także przełóż do lodówki.
Po co najmniej godzinie wyjmij roladę, odwiń papier i posmaruj bezę bitą śmietaną lub wykonaj wzorki przy pomocy rękawa cukierniczego. Wierzch posyp malinami.