Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna, prosta i uniwersalna rolada, która spodoba i posmakuje nie tylko dzieciom.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1026
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 114
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1150
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 204
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1026
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 114
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1150
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 204
Składniki
Każdą z galaretek rozpuścić w 250 ml gorącej wody, przelać do głębokich talerzy, wstawić do lodówki do stężenia, następnie pokroić w kosteczkę. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukry, zmiksować krótko. Zaraz potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, ucierać do połączenia składników. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić masę na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, ciasto ma być lekko złote, lecz absolutnie nie przypieczone na brzegach. W czasie kiedy biszkopt się piecze, przygotowujemy ściereczkę kuchenną, którą posypujemy cukrem pudrem. Kiedy ciasto jest już gotowe, wyjmujemy je z pieca, od razu delikatnie odrywamy papier do pieczenia i wykładamy je na posypaną ściereczkę. Zwijamy razem z tkaniną, pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia biszkoptu. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy dokładnie w wodzie, pozostawiamy do uzyskania temperatury pokojowej. Śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia. Żelatynę hartujemy dwiema łyżkami masy śmietanowej, następnie wlewamy całość do kremu i ubijamy na najwyższych obrotach, dodajemy pokrojone w kosteczkę galaretki, delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na ostygnięty biszkopt, rozsmarowujemy po całości ( na brzegach zostawiamy puste około 3 cm). Delikatnie rolujemy roladę, zawijamy ją w folię spożywczą lub aluminiową i wstawiamy ją do lodówki do stężenia kremu. Po około 2 godzinach ciasto dekorujemy dowolnie i smacznego :)