Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Pyszna orzeźwiająca rolada smakuje jak brzoskwiniowe lody, dlatego może być idealnym uzupełnieniem imprez w plenerze np. podczas majowego grillowania.
blacha piekarnikowa wyłożona papierem do pieczenia, mikser ręczny, przesiewacz do mąki, silikonowa łopatka
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1774
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2274
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 66
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 145
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1400
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1774
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2274
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 66
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 145
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1400
Składniki
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą i cream of tartar ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Nadal miksując cienką strużką do białek wlewamy gorącą wodę. Chwilę miksujemy - białka po dodaniu gorącej wody powinny jeszcze zwiększyć objętość. Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy, aż żółtka połączą się z pianą. Do powstałej masy jajecznej stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną z tapioką i mieszamy za pomocą silikonowej łopatki.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy w 175°C przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca, to znaczy, że jest upieczone.
Podczas pieczenia rolady przygotowujemy papierowe ręczniki, na które będziemy wykładać roladę. Ręczniki posypujemy obficie cukrem pudrem, aby ciasto nie przykleiło się do ręczników. Upieczone ciasto przekładamy na papierowe ręczniki.
Gorące ciasto zwijamy w roladę. Studzimy na kratce kuchennej. Gdy ciasto się studzi sporządzamy krem.
Brzoskwinie osączamy z syropu. W rondelku mieszamy żółtko, tapiokę i 125 ml syropu. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Chwilę gotujemy do uzyskania gęstej masy.
Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
Masło miksujemy ręcznym mikserem do białości. Nie przerywając miksowania dodajemy skondensowane mleko, miksujemy do chwili, gdy masy się połączą. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy, aż uzyskamy gładki lśniący krem.
Do kremu dodajemy kawałki brzoskwiń i mieszamy łopatką.
Zimny biszkopt rozwijamy z ręczników, smarujemy kremem. Zwijamy roladę i przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Tak przygotowana rolada jest idealna na każdą okazję. Świetnie się sprawdzi podczas imprez plenerowych wystarczy pokroić na porcje i zapakować w pojemnik do żywności.