Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś słodkiego do kawy, herbaty zawsze jest mile widziane w naszej tradycji. Dzisiaj przedstawiam bardzo pyszny deser i mam nadzieję, że wiele osób wpisze ten przepis do swojego codziennego menu.
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 75
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 929
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 75
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 929
Składniki
Jabłka obrałem i starłem na dużych oczkach, wrzuciłem do garnka, podlałem odrobiną wody i dusiłem. Dorzuciłem galaretkę malinową oraz cukier waniliowy. Mieszałem do rozpuszczenia galaretki i cukru. Powstałą masę skosztowałem by sprawdzić czy jest wystarczająco słodka
Oddzielam żółtka od białek i ubijam 5 białek ze szczyptą soli. W połowie ubijania delikatnie wsypuję cukier. Ubijam dalej i dodaję żółtka po jednym. W osobnej misce łączę mąkę oraz proszek do pieczenia. Mąkę przesiewam przez sitko. Składniki suche łączę z resztą składników szpatułką bardzo delikatnie, by masa nie opadła.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na blachę wylewam przygotowaną masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piekę sprawdzając suchość patyczkiem ok. 15-20 minut w 170 stopniach gór / dół. Nie należy piec zbyt długo.
Upieczony biszkopt zdejmujemy z papieru i nakładamy na niego przygotowaną masę jabłkową. Całość powoli zwijamy w roladę.
Dla bezpieczeństwa zawijamy całą roladę w papier i wkładamy do lodówki do ostygnięcia.
Na drugi dzień lub wcześniej wyjmujemy ciasto z papieru i posypujemy cukrem pudrem.
I tak oto mamy bardzo smaczną słodką przekąskę. Smacznego.