Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy pięknie prezentujące się ciasta muszą być trudne w przygotowaniu? Nic z tych rzeczy. Przetestuj przepis na roladę "Czarny las" i przekonaj się, jak łatwo można wyczarować to ciasto, które będzie wyglądać niczym dzieło mistrzów cukiernictwa.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 942
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 90
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4167
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 942
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 90
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4167
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka zmiksuj na gładką masę i stopniowo dodawaj cukier. Zmiksuj na najwyższych obrotach. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Do białek dodawaj pojedynczo żółtka i delikatnie wymieszaj. Wsyp mąkę i znowu wymieszaj. Sporą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto i wyrównaj. Piecz ok. 12 minut w 180 stopniach (góra - dół). Po upieczeniu wyjmij razem z papierem. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku (razem z papierem) i zostaw do wystudzenia.
Zrób krem - zmiksuj śmietankę z serkiem i cukrem. Masa musi być gęsta i puszysta.
Rozwiń wystudzony biszkopt i odklej papier. Możesz nieco nasączyć biszkopt, ale nie jest to konieczne. Nałóż krem zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu. Zostaw ok. 1/3 kremu do dekoracji wierzchu. Nałóż wiśnie bliżej wolnego brzegu. Zwiń roladę i zawiń w folię spożywczą. Potrzymaj w lodówce min. godzinę. Przed podaniem delikatnie odwiń, wyłóż na talerz, posmaruj kremem, posyp czekoladą i ozdób wiśniami i bitą śmietaną. Wierzch ciasta możesz też obsypać płatkami czekolady.