Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym co przemawia za tym wypiekiem jest kruche ciasto i pyszne nadzienie z białego maku. Biały mak nie jest u nas bardzo popularnym składnikiem w wypiekach, a to błąd. Moim zdaniem jest równie pyszny jak klasyczny niebieski. W smaku jest nieco łagodniejszy. Ciasto kruche z dodatkiem drożdży stanowi niezbędny element rolady. Można powiedzieć, że rolada z białym makiem to doskonała propozycja na weekendowe ciasta, jak i na większe uroczystości.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 134
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 202
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1280
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 509
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 134
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 202
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1280
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 509
Składniki
Ciasto krucho - drożdżowe: Świeże drożdże mieszam z 10 g cukru, mąki i 10 ml mleka. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Ciasto wkładam do lodówki na dwie godziny. Zimne ciasto wałkuje. Masa makowa: Mleko zagotowuje z cukrem. Dodaje biały mak. Mieszam do momentu napęcznienia. Studzę. Białko ubijam. Dodaje do wystudzonej masy makowej. Masę rozsmarowuje na cieście. Zawijam roladę. Roladę zawijam w papier do pieczenia i wkładam do formy keksowej. Piekę około 45 minut w 170 stopniach. Studzę. Dowolnie dekoruję.
Zapraszam na mojego bloga !