Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem pomysły na słodki wypiek biorą się z potrzeby wykorzystania tego, co akurat ma się pd ręką :)
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35792
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1232
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1768
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6088
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35792
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1232
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1768
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6088
Składniki
Drożdże wymieszać z częścią cukru. Dodać kilka łyżek mąki i ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na ok. 5 min. Jaja ubić z pozostałym cukrem. Do zaczynu dodać pozostałe składniki, ubite jaja i stopione masło, wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W tym czasie owoce obrać, pokroić i usmażyć na maśle z dodatkiem cukru, ostudzić. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować, wyłożyć nadzienie i zwinąć. Wierzch posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem.
Piec w temp. 175 stopni przez ok. 30 min. Smacznego!