Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada drożdżowa z makiem
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4122
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6477
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5467
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13486
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5263
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4122
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6477
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5467
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13486
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5263
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut aż się spienią. Dodać cukier (1/2 szklanki) i skórkę cytrynową, dodać jajka, a następnie żółtka, stale mieszając trzepaczką. Dodać sól. Dodawać mąkę, około 5 szklanek. Dodać roztopione masło i zagniatać ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Mak wsypać do rondelka i namoczyć w mleku (dodać tyle mleka, aby przykryło mak). Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzić, zmiksować mak w blenderze. Dodać cukier, miód, rodzynki, orzechy, masło i białka, wymieszać. Ciasto zagnieść, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na pół i rozwałkować na płaty o szerokości 25 cm. Na każdy nałożyć połowę nadzienia, zostawiając 1 cm od brzegu. Zwinąć w roladę. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Rolady posmarować po wierzchu jajkiem rozmieszanym z łyżką wody. Piec przez 40 minut na złoty kolor.