Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobre ciasto nigdy nie jest złe zwłaszcza, jak zrobimy je samemu. Zapraszam do działania, bo jest to bardzo fajna i smaczna zabawa.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 22
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 22
Składniki
Do ciasta używam suchych drożdży, ale równie dobrze można użyć drożdży żywych i zrobić zaczyn drożdżowy i dodać do składników. Ważne by drożdże suche były świeże, ponieważ nie urośnie nam ciasto. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże oraz roztopione masło. Całość mieszamy w robocie do momentu, gdy ciasto nie klei się do ścianek miski. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, a nie mamy już mleka, to możemy dodać trochę ciepłej wody.
Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak zwiększy swoją objętość dwa razy to znaczy, że jest dobrze.
W oczekuwaniu na ciasto wyjmujemy powidła do miski i sprawdzamy czy są o smaku, który nam odpowiada. Jeśli tak to super jeśli są zbyt kwaśne to dodajemy cukru.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na blat i lekko zagniatamy. Następnie ciasto musimy rozwałkować na placek o grubości 0.5 cm.
Na rozwałkowanym cieście należy rozsmarować przygotowane powidła, zostawiając wolne brzegi ciasta od powideł. Przed zwijaniem placka smarujemy wolne brzegi placka ciepłą wodą.
Placek z powidłami powoli zwijamy w roladę, dobrze łącząc brzegi.
Zawiniętą roladę zostawiamy do wyrośnięcia około 1 godziny. Przed pieczeniem smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 30-40 minut, czas pieczenia zależy od pieca.
A teraz to już tylko dobra kawa lub herbata i smacznego