Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada jabłkowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych szarlotek. Deser jest prosty w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Dużym plusem jest możliwość wykorzystania już gotowego musu lub dżemu jabłkowego wymieszanego z cynamonem, co znacznie przyspieszy pracę.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4343
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 197
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4343
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 197
Składniki
Przygotuj ciasto. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
Wlej mleko i ponownie wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszaj suche składniki do mokrych. Odstaw.
Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i wykrój gniazda nasienne. Pokrój owoce na małe kawałki i włóż do garnka. Zasyp je cukrem i cynamonem.
Duś pod przykryciem przez 15-20 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Rozgnieć je dodatkowo szpatułką.
Zdejmij przykrywkę i pozwól na odparowanie nadmiaru wody. Zdejmij dżem z ognia i odstaw do przestudzenia.
Alternatywnie możesz użyć gotowego już musu jabłkowego lub dżemu.
Upiecz roladę. Blaszkę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj na nim cienką warstwą mus, a następnie wylej ciasto. Wygładź, by całkowicie przykryło owoce. Kilka razy uderz w blachę, by pozbyć się powietrza.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 20 minut.
Blaszkę wyjmij z piekarnika, a ciasto przykryj papierem do pieczenia. Odwróć je na drugą stronę. Zdejmij warstwę papieru ze spodu, od strony musu jabłkowego. Posługując się nowo założonym papierem, zwiń całość w roladę. Zrób to, kiedy ciasto jest jeszcze gorące – dzięki temu nie będzie pękać.
Gotową roladę zwiń ciasno w folię spożywczą i ostudź. Następnie możesz włożyć ją do lodówki. Odwiń ciasto, kiedy będzie już dobrze schłodzone i stabilne.
Przygotuj polewę. W niewielkim garnuszku roztop masło z dodatkiem pokruszonej czekolady. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, ale nie zagotowuj. Odstaw polewę do lekkiego przestudzenia, ale pilnuj, by nie stężała.
Wylej polewę na roladę i równomiernie rozprowadź. Posyp tartymi orzechami.
Roladę jabłkową wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy.