Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada jabłkowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych szarlotek. Deser jest prosty w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Dużym plusem jest możliwość wykorzystania już gotowego musu lub dżemu jabłkowego wymieszanego z cynamonem, co znacznie przyspieszy pracę.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Przygotuj ciasto. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wlej mleko i ponownie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszaj suche składniki do mokrych. Odstaw.
Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i wykrój gniazda nasienne. Pokrój owoce na małe kawałki i włóż do garnka. Zasyp je cukrem i cynamonem. Duś pod przykryciem przez 15-20 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Rozgnieć je dodatkowo szpatułką. Zdejmij przykrywkę i pozwól na odparowanie nadmiaru wody. Zdejmij dżem z ognia i odstaw do przestudzenia. Alternatywnie możesz użyć gotowego już musu jabłkowego lub dżemu.
Upiecz ciasto. Blaszkę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej ciasto. Wygładź, tak aby powstała równa warstwa. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 15 minut (do suchego patyczka). Blaszkę wyjmij z piekarnika, a ciasto przykryj papierem do pieczenia. Odwróć je na drugą stronę. Zdejmij warstwę papieru ze spodu. Posługując się nowo założonym papierem, zwiń całość w roladę. Zrób to, kiedy ciasto jest jeszcze gorące – dzięki temu nie będzie pękać. Odstaw do przestygnięcia. Gdy biszkopt ostygnie, rozwiń go, rozsmaruj na nim warstwę musu jabłkowego i ponownie zawiń. Gotową roladę zwiń ciasno w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Odwiń ciasto, kiedy będzie już dobrze schłodzone i stabilne.
Przygotuj polewę. W niewielkim garnuszku roztop masło z dodatkiem pokruszonej czekolady. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, ale nie zagotowuj. Odstaw polewę do lekkiego przestudzenia, ale pilnuj, by nie stężała. Wylej polewę na roladę i równomiernie rozprowadź. Posyp tartymi orzechami. Roladę jabłkową wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy.