Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada kakaowo - kokosowej bez pieczenia, która składa się z ciemnej warstwy herbatnikowej z kakao oraz masy jasnej na bazie masła i wiórków kokosowych.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 86
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 75
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 86
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 75
Składniki
Herbatniki starłam na tarce na drobnych oczkach na proszek. Można je też zmiksować blenderem lub malakserem jeśli macie odpowiedni sprzęt. 0,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki cukru, 3 łyżki kakao i 50g masła umieściłam w rondlu i cały czas mieszając, podgrzewałam składniki, aż się rozpuściły i ze sobą połączyły. Gorącą masę kakaową przelałam do pokruszonych herbatników i wymieszałam wszystko łyżką do uzyskania jednolitej masy kakaowo - herbatnikowej. Masę rozsmarowałam na papierze do pieczenia tworząc kwadrat o boku ok. 25-27cm. Masę dość ciężko się rozprowadza bo jest kleista. Najlepiej pomóc sobie ręką lub łyżką maczaną w mleku. Jeśli mocno się klei można posypać z wierzchu dodatkowo sproszkowanymi ciastkami jeśli wam trochę zostanie lub bułką tartą. Papier z masą kakaową odsunęłam na bok i przygotowałam masę kokosową. Miękkie masło utarłam z cukrem pudrem na puszystą masę. Tak jak pisałam na wstępie masa wychodzi bardzo słodka więc można zmniejszyć ilość cukru pudru np do 0,5szklanki. Następnie do masła z cukrem wmiksowałam na małych obrotach wiórki kokosowe i na koniec wódkę. Ilość wódki można zwiększyć lub zastąpić spirytusem czy likierem kokosowym. Można też pominąć. Gotową masę kokosową rozprowadziłam równomiernie na masie kakaowej. Pomagając sobie papierem do pieczenia i odklejając go powoli od brzega, zwinęłam ostrożnie moje warstwy w rulon czyli w roladę. Zwiniętą roladę pozostawiłam w papierze, przełożyłam ją ostrożnie na deskę do krojenia i schowałam do lodówki aby się schłodziła. Najlepiej jak zostawimy ją na całą noc wtedy lepiej stwardnieje. Roladę kakaowo - kokosową kroimy jak każdą inną w plastry.