Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta rolada lodowa jest zdecydowanie bardziej atrakcyjna niż klasycznie podane lody. Przygotuj ją na specjalną okazję i zobacz, jak szybko zniknie z talerzy. Każdy kęs to fantastyczne połączenie kremowych lodów, miękkiego biszkoptu i świetnej polewy czekoladowej – te elementy uzupełniają się, tworząc wspaniałe doznania smakowe.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 33
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12571
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 33
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12571
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, po czym odstaw na bok. W osobnej misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym (możesz ubić najpierw same białka z cukrem, następnie dorzucać po jednym żółtku), aż uzyskasz jasną i puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera na najmniejsze, dolej olej i mleko. Przesiej połowę mąki na ciasto i wymieszaj szpatułką, po czym przesiej drugą połową i wymieszaj do połączenia składników. Wyłóż ciasto na blachę, rozprowadź i wstaw do pieca na ok. 15 minut. Wyłóż upieczony biszkopt na blat (po uprzednim oderwaniu papieru do pieczenia). Posyp wałek do ciasta mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą i delikatnie rozwałkuj biszkopt. Ostrożnie zwiń ciasto w rulon (w środku możesz ułożyć arkusz pergaminu, aby ciasto się nie posklejało), zawiń całość w ściereczkę i odstaw do pełnego wystudzenia.
Roladę lodową wyjmij z zamrażarki i opakowania. Wybierz taką roladę, która po przekrojeniu ma atrakcyjny wzór – deser będzie ładniej się prezentował. Zawiń lody w biszkopt tak, aby złączenie placka znalazło się na dole. Ostrożnie przełóż roladę na arkusz pergaminu lub papieru do pieczenia i zwiń. Następnie ułóż rulon na arkuszu folii aluminiowej i zwiń szczelnie łącząc zewnętrzne boki lub skręcając je jak cukierek. Roladę włóż do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Wykonaj polewę. Do garnka wlej śmietankę i podgrzej, lecz uważaj, aby nie zagotować. Zdejmij śmietankę z ognia, wsyp do niej posiekaną czekoladę i odstaw na ok. 5 minut, aby czekolada dobrze się rozpuściła, po czym wymieszaj, aby uzyskać aksamitną polewę. Wyjmij roladę lodową z zamrażarki, odetnij ok. 1 cm z każdego końca i przełóż roladę na kratkę np. z piekarnika. Pod kratką umieść blaszkę lub arkusz papieru. Polej polewą czekoladową roladę tak, aby pokryć całość ciasta. Jeśli chcesz, aby rolada miała chrupiący akcent, posyp ją posiekanymi pistacjami lub migdałami. Włóż roladę ponownie do zamrażarki i podawaj po ok. godzinie, gdy czekoladowa glazura zastygnie.