Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z własnoręcznie robioną masą makową nie może być nawet porównywalna z jakąkolwiek kupną wersją.
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 23
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6729
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 23
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6729
Składniki
Przygotuj ciasto. Do dużej miski wlej mleko. Dodaj cukier, sól i drożdże. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Dołóż żółtka, ekstrakt waniliowy i roztopione masło, cały czas mieszając do dokładnego połączenia.
Stopniowo dodawaj mąkę. Mieszaj do momentu aż zacznie formować się ciasto.
Przełóż masę na powierzchnię podsypaną mąką i ugniataj przez ok. 5 minut, aż ciasto zacznie być gładkie i błyszczące. Jeśli w dalszym ciągu klei się do palców, dodaj łyżeczkę mąki.
Posyp ciasto mąką i umieść je w misce. Przykryj lnianą ściereczką i umieść w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny, do podwojenia objętości.
Przygotuj nadzienie. Mak umieść w rondlu. Dodaj dużą ilość wody, przykryj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 40 minut, często mieszając. Zdejmij z ognia, przełóż na sito i przelej zimną wodą. Dokładnie odcedź.
Umieść mak w blenderze i miksuj go przez ok. 10 minut, często zatrzymując urządzenie i zeskrobując boki.
W rondlu rozpuść masło. Dodaj miód, cukier, mak, rodzynki, skórkę pomarańczową, kandyzowane owoce i ekstrakt migdałowy. Gotuj całość na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Wmieszaj migdały. Ubij białko jajka do uzyskania sztywnej piany i następnie także wmieszaj je do masy makowej.
Złóż roladę. Ciasto wyjmij z miski i połóż na oprószonym blacie. Rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 25x33 cm. Posmaruj go odrobiną białka.
Przykryj ciasto nadzieniem makowym, pozostawiając ok. 2,5 cm wolnej przestrzeni na brzegach. Zwiń całość ciasno w rulon, podwijając końce pod spód.
Zawiń roladę luźno w papier pergaminowy dwa razy i połóż ją na blaszce do pieczenia. Zostaw na 45 minut do wyrośnięcia. Następnie wstaw ciasto do pieca nastawionego na 170 st. Celsjusza i piecz przez 45 minut w środkowej części piekarnika.
Roladę makową wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut przed usunięciem papieru.
Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej do temperatury 60 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę i całość zostaw na minutę. Następnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostaw do lekkiego stężenia.
Polewą polej roladę makową. Posyp ją wiórkami czekoladowymi.
Podawaj po całkowitym zastygnięciu polewy.