Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta, szybka, efektowna i niesamowicie smaczna rolada z ciasta francuskiego wypełniona po brzegi masą makową z bakaliami. Warto przygotować ją na świąteczny stół. Uda się nawet początkującym kucharzom.
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 25
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Są idealne jako przekąska n...
Odsłon: 32
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 347
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 25
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Są idealne jako przekąska n...
Odsłon: 32
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 347
Składniki
Mak wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem delikatnie nad poziom maku. Mleko z makiem zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze przez około 20 minut, nie zapominamy o mieszaniu.
Do masy makowej dodajemy roztopione masło, miód, cukier, rodzynki i sok z cytryny. Masę makową mieszamy. Powinna wyjść gęsta i wilgotna.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Masę makową rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta zachowując minimalny margines na brzegach.
Zwijamy roladę. Ciasto po wierzchu smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem.
Roladę makową pieczemy w piekarniku rozgrzany do 180 stopni przez około 30 minut. Rolada powinna się delikatnie zarumienić od góry.
Upieczoną roladę studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.