Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta, szybka, efektowna i niesamowicie smaczna rolada z ciasta francuskiego wypełniona po brzegi masą makową z bakaliami. Warto przygotować ją na świąteczny stół. Uda się nawet początkującym kucharzom.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 831
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 910
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 831
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 910
Składniki
Mak wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem delikatnie nad poziom maku. Mleko z makiem zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze przez około 20 minut, nie zapominamy o mieszaniu.
Do masy makowej dodajemy roztopione masło, miód, cukier, rodzynki i sok z cytryny. Masę makową mieszamy. Powinna wyjść gęsta i wilgotna.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Masę makową rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta zachowując minimalny margines na brzegach.
Zwijamy roladę. Ciasto po wierzchu smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem.
Roladę makową pieczemy w piekarniku rozgrzany do 180 stopni przez około 30 minut. Rolada powinna się delikatnie zarumienić od góry.
Upieczoną roladę studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.