Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada biszkoptowa o smaku ciastek Oreo. Przygotujecie ją bardzo łatwo, a efekt Was zachwyci.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 923
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5513
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8677
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17826
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 923
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5513
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8677
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17826
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Cały czas ubijając dodawać po łyżeczce cukru wymieszanego z dwoma opakowaniami cukru wanilinowego, a następnie po jednym żółtku.
Dodać barwnik i miksować do uzyskania jednolitego koloru ciasta.
Mąkę przesiać przez sitko, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
Blachę o wymiarach około 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blasze rozprowadzić przygotowane ciasto.
Biszkopt piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 10 minut w piekarniku z włączonymi grzałkami górną i dolną.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z blachy, zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pozostawić do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt oddzielić od papieru.
Ciastka Oreo Brownie pokruszyć.
Schłodzoną śmietanę ubijać mikserem na najwyższych obrotach aż całkowicie zgęstnieje.
Do ubitej śmietany dodać jedno opakowanie cukru wanilinowego i pokruszone ciastka.
Całość miksować do połączenia składników.
Ubitą śmietanę z ciastkami rozprowadzić równomiernie na wierzchu biszkoptu, pozostawiając kilka łyżek do ozdoby wierzchu rolady.
Biszkopt zwinąć ciasno w roladę.
Połowę biszkoptu posmarować pozostałą śmietaną, drugą połowę masą kajmakową.
Ciastka Oreo klasyczne porozdzielać nożem i połówki ułożyć na wierzchu rolady, zasłaniając miejsce łączenia śmietany z masą kajmakową.
Roladę wstawić do lodówki na kilka godzin, aby ciastka w śmietanie zmiękły.