Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta tuż tuż, a nie tylko makowce wiodą prym na świątecznym stole. Taka rolada na pewno podbije Wasze kubki smakowe, bo jest obłędnie pyszna, a przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu.
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 580
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 38
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 101
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 580
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 38
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 101
Składniki
BISZKOPT: Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i przyprawą korzenną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, powoli dodawać, ubijając, partiami cukier i żółtka. Do masy dodać partiami suche składniki i delikatnie wmieszać. Na koniec dać tartą czekoladę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować na prostokąt i piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto od razu przełożyć na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć w rulon. Zostawić do wystygnięcia.
KREM ORZECHOWY: Morele pokroić na kawałki, przełożyć do miseczki i zalać wódką do wysokości owoców. Zostawić na min 2h (najlepiej na całą noc), potem odsączyć na sitku. Orzechy drobno zmielić. Wszystkie składniki (oprócz moreli) przełożyć do miski i ubić mikserem na krem, na koniec dodać morele i wymieszać.
POLEWA: W garnku pogrzać śmietanę, dodać kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia i powstania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
CIASTO: Ciasto rozwinąć, można nasączyć delikatnie alkoholem po morelach, rozsmarować masę kremową, zwinąć. Polać polewą czekoladową. Górę posypać cukrem pudrem i skórką pomarańczową